αποφραξεις

Ιδέες - Προτάσεις & Επίκαιρα !!!

Ξεβουλώστε την αποχέτευση του νεροχύτη σας εύκολα και οικολογικά ακολουθώντας τις οδηγίες του σχήματος. Δώστε οριστικό τέλος στις αποφράξεις ...

 

infographic1-apofraxeis4u

 

 

 

 

Εκτός από τα προβεβλημένα επαγγέλματα που όλοι γνωρίζουμε και που ενίοτε έχουν στόχο μόνο το κέρδος και την αναγνωρισιμότητα, υπάρχουν και εκείνα που στέκονται με συνέπεια στο πλευρό του πελάτη και εξυπηρετούν τις ανάγκες του, βγάζοντάς τον από τη δύσκολη θέση όταν βρεθεί σε μια ενοχλητική κατάσταση.                                                                           

Όσοι ασχολούνται με τις αποφράξεις αποτελούν σίγουρα μια τέτοια κατηγορία επαγγελματιών που βάζουν πάνω απ' όλα την εξυπηρέτηση του πελάτη φροντίζοντας  ταυτόχρονα να κρατούν όσο γίνεται πιο χαμηλά τις τιμές, ειδικά στις τρέχουσες, δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Δουλεύοντας πάντοτε υπό δυσχερείς συνθήκες και σε στενά χρονικά περιθώρια, αφού καλούνται συχνότερα για αποκαταστάσεις βλαβών και σπανιότερα για ελέγχους ρουτίνας και συντήρηση, δίνουν όλη τους την ενέργεια για να φέρουν εις πέρας κάθε εργασία, όσο πολύπλοκη κι αν είναι αυτή.                                                                        

Το επάγγελμα του ειδικού των αποφράξεων είναι σίγουρα ένα από τα πιο βαριά και ανθυγιεινά, αφού έρχεται σε επαφή με ακαθαρσίες, παλιά και φθαρμένα αποχετευτικά δίκτυα, υγρασία, ακόμη και ετοιμόρροπες κατασκευές. Επιπλέον η εργασία αυτή απαιτεί όχι μόνο σωματική αντοχή και δύναμη, αλλά και συγκέντρωση και ακριβή τήρηση των κανόνων και των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την απόφραξη. Πρέπει ακόμη να σημειώσουμε πως πρόκειται για ένα επάγγελμα που δεν έχει ωράριο, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να παρουσιαστεί αποφρακτικό πρόβλημα ή βλάβη στις σωληνώσεις, ενώ οι πολύ απαιτητικές περιπτώσεις ενδέχεται να απαιτήσουν πολύ περισσότερο χρόνο και να… ρίξουν έξω τον χρονικό προγραμματισμό.   

Read more: Το επάγγελμα των αποφράξεων : δύσκολο, απαιτητικό, αλλά εξαιρετικά χρήσιμο

Όπως συμβαίνει και με όλους τους άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, στους οποίους η ανάγκη ήταν εκείνη που ώθησε τους ανθρώπους να εφεύρουν νέους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που παρουσιάζονταν, έτσι και οι αποφράξεις βελτιώθηκαν με τα χρόνια, ακολουθώντας την τεχνολογική πρόοδο.

ergasies apofraxeis

Οι πρώτες καταγραφές που έχουμε για τη συγκρότηση ενός, πρωτόγονου έστω, αποχετευτικού δικτύου που θα επέλυε τα αποφρακτικά προβλήματα προέρχονται από το βασίλειο της Κνωσού. Με όπλα τους τις γνώσεις γύρω από την αρχιτεκτονική, τη ρυμοτομία και την υδροδυναμική, οι τεχνίτες της εποχής χρησιμοποίησαν τη δύναμη του νερού για να απομακρύνουν τις ακαθαρσίες και κατασκεύασαν σωληνώσεις από λείο κεραμικό υλικό που δεν θα συγκρατούσε μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης, τρίχες, λίπη κτλ., ειδικά στους αρμούς των αγωγών, τα οποία θα εμπόδιζαν την ομαλή ροή του νερού και την αποχέτευση. Αλλά και η απομάκρυνση των μολυσμένων υδάτων μέσω του ποταμού Καίρατου έδειξε καθαρά ότι η υγιεινή και η καθαριότητα αποτελούσαν πρώτιστο μέλημα των αρχαίων Κρητών, και πως τα επιτεύγματά τους ήταν πολύ πιο σημαντικά απ’ ό,τι ίσως πιστεύαμε και απ’ ό,τι θα επέτρεπε το τότε τεχνολογικό επίπεδο.

Read more: Οι τεχνολογικές εξελίξεις στην υπηρεσία των αποφράξεων

Οι Έλληνες είμαστε μεσογειακός λαός και η θάλασσα κυκλοφορεί, θα λέγαμε, στο DNA μας. Ως εκ τούτου αρκετοί συμπολίτες μας που έχουν την οικονομική δυνατότητα προτίμησαν να χτίσουν το σπίτι τους ή και να έχουν ένα εξοχικό κοντά στην παράκτια γραμμή της Αττικής. Και αυτό βέβαια είναι κάτι που ανεβάζει το επίπεδο της ζωής τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά όλα τα προβλήματα εξαφανίστηκαν… ως διά μαγείας.
απόβλητα αποφράξεωνΑκόμα και τα πιο καινούργια από αυτά τα σπίτια –και δεν είναι λίγα– έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φυσιολογική φθορά, αλλά και με την υγρασία, που είναι αμείλικτη στα νότια προάστια, ειδικά τον χειμώνα. Επιπλέον, το γεγονός ότι κάποιες από αυτές τις κατοικίες που βρίσκονται στα «φιλέτα» της Νότιας Αττικής είναι πολύ κοντά στη φύση τις κάνει πολύ πιο ευάλωτες σε στοιχεία όπως οι νεροποντές και οι δυνατοί άνεμοι, με αποτέλεσμα οι πλημμύρες και τα φερτά υλικά να αποτελούν πραγματικό πονοκέφαλο για τους ιδιοκτήτες τους.
Και η ίδια η θάλασσα όμως πολλές φορές έχει… επεκτατικές ορέξεις και θέλει να έρθει κοντά με τη στεριά. Αρκεί να θυμηθεί κανείς εικόνες από τις πλημμύρες στο Μοσχάτο, στη Γλυφάδα και στον Άλιμο τα τελευταία χρόνια για να καταλάβει πως το υγρό στοιχείο δεν είναι πάντα φιλικό…
Ευτυχώς όμως παντού στην Αττική αλλά ειδικότερα στα νότια προάστια υπάρχουν εταιρείες για αποφράξεις που σπεύδουν αμέσως σε κάθε αποφρακτικό πρόβλημα και κάνουν το αποχετευτικό δίκτυο σαν καινούργιο. Η βάση αυτών των εταιρειών είναι συνήθως στις κεντρικότερες περιοχές, όπως η Καλλιθέα, η Γλυφάδα, το Ελληνικό και ο Άλιμος, αλλά καλύπτουν όλη τη νότια ακτογραμμή, φτάνοντας ως τις απομακρυσμένες Βούλα, Βουλιαγμένη και Βάρη.

Read more: Σπίτι κοντά στη θάλασσα; Καλό για σας, κακό για τις σωληνώσεις σας  

Οι πλημμύρες δεν αποτελούν σύγχρονο φαινόμενο. Στην Αγία Γραφή και ειδικότερα στο Βιβλίο της Γένεσης αναφέρεται η μυθική πλημμύρα του κατακλυσμού ταλαιπωρημένος αγωγός ομβρίων από αποφράξειςτου Νώε. Ο Νώε καθοδηγούμενος από το Θεό και λόγω του επερχόμενου κατακλυσμού κατασκεύασε μία κιβωτό για να σωθεί τόσο ο ίδιος, όσο και τα ζώα που πήρε μαζί του σε αυτή. Με διάρκεια 40 ημερών ο κατακλυσμός ξέσπασε ως τιμωρία για να αφανίσει ανθρώπους και ζώα, λόγω της ηθικής κατάπτωσης του αρχαίου κόσμου. Ο Νώε σώθηκε μετά από την παρέμβαση του Θεού, λόγω της ηθικής του που ξεχώριζε. Σύμφωνα με το μύθο μετά από εκατόν πενήντα μέρες υποχώρησαν τα νερά και η κιβωτός βρέθηκε στο όρος Αραράτ.

Read more: Ανοχύρωτες πόλεις στο δίδυμο ''πλημμύρων'' και ''αποφράξεων''

apofraxeis dytiki attiki
Η αλήθεια είναι ότι ολόκληρη η Αττική έχει μεγάλο οικιστικό πρόβλημα και από τις πρώτες στιγμές της νέας ζωής της, μετά την ανακήρυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους, παρουσιάζει προβλήματα ρυμοτομίας, ενώ η έντονη αστυφιλία που ακολούθησε επιβάρυνε την ήδη δύσκολη κατάστασή της.
Ακόμα και εδώ όμως υπάρχουν κάποιες διαβαθμίσεις. Τα δυτικά προάστια αν και κάποιες περιοχές είναι σίγουρα από τα πλέον αδικημένα, αφού «πέρα από το ποτάμι» βρέθηκαν άνθρωποι του μόχθου και της ανάγκης, που δεν είχαν την επιλογή μιας πολυτελούς ή έστω προσεγμένης κατοικίας. Για να βάλουν το κεφάλι κάτω από ένα κεραμίδι, πολλοί άνθρωποι, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, αναγκάστηκαν να χτίσουν χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές, σε μπαζωμένα ρέματα ή δίπλα σε ποτάμια.

Read more: Αποφράξεις: Δύσκολοι καιροί για τους «πρίγκιπες της δυτικής όχθης»