Για περιοχές που στερούνται αποχετεύσεων και αναπτυγμένων υποδομών υγειινής το ιδρυμα Μπίλ και Μελίντα Γκέϊτς, παρουσιάζει μια νέας τεχνολογίας τουαλέτα μπάνιου, η οποία στερείται νερού και αγωγών δικτύου προς απομάκρυνση ούρων και κοπράνων, άρα και αποφράξεις και μέσω της ηλιακής ακτονοβολίας και 8 ειδικών παραβολικών κατόπτρων, μετατρέπει τα απόβλητα σε βιοκάρβουνο.

ηλιακή τουαλέτα χωρις αποχέτευση

Ο βασικός στόχος ήταν να κατασκευασθεί μια λεκάνη τουαλέτας για περιοχές όπου το ηλεκτρικό και το αποχετευτικό σύστημα είναι άγνωστο και οι ήδη υπάρχουσες αυτοσχέδιες κατασκευές  απορρέουν τα περιττώματα λίγα εκατοστά μέσα στο έδαφος αποτελώντας υπ΄αριθμό ένα απειλή της δημόσια υγείας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε πολύ γενναιόδωρα με το ποσό των 770.000 δολλαρίων και εργάστηκαν πάνω σε αυτό ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπόλτερ του Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η τουαλέτα που φτιάξανε εν απουσία αποχέτευσης καταφέρνει χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια να αποστειρώσει πλήρως τα περιττώματα και ταυτόχρονα να τα μετατρέψει σε κάτι χρήσιμο και εκεμεταλλεύσιμο. Συγκεκριμένα χάρην των 8 κατόπτρων οι ηλιακές ακτίνες συγκεντρώνονται σε μια μικρή επιφάνεια, στην οποία και προσδίδουν τεράστια θερμότητα. Αυτό το ποσό θερμότητας μέσω οπτικών ινών μεταφέρεται στο θάλαμο επεξεργασίας όπου τα υπάρχοντα απόβλητα θερμαινονται στους 300 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να μεταρέπονται άμεσα σε βιοκαύσιμο.

Με άλλα λόγια χωρίς αποφράξεις και ταλαιπωρίες εξασφαλίζεται απολύμανση, αποστείρωση και αφυδάτωση των κοπράνων με ταυτόχρονη μετατροπή τους σε βιοκάρβουνο!!!!

Το παραγόμενο υλικό μπορεί να χρησιμέυσει σε πολλούς τομείς όπως η γεωργία αλλά και να χρησιμοποιηθεί και κατευθείαν ως καύσιμο δήλωσε ο επικεφαλής Καρλ Λέντες στο κανάλι ABC. Η τουαλέτα έχει σχεδιαστεί να δουλέυει και την νύκτα, όπως και ημέρες με χαμηλή ηλιοφάνεια, μιας και απαρτίζεται από 2 δοχεία συλλογής περιττωμάτων, εκ των οποίων όταν το ενα ''εκτελεί τις υποχρεώσεις του'', το άλλο ασχολείται με την επεξεργασία μετατροπής, η οποία δεν απαιτεί πάνω από 4 ώρες ηλιοφάνειας.